Sertifikalar
-
BLUESIGN
bluesign® standardı, sürdürülebilir bir tekstil üretimi için, tüm imalat sürecinde çevreye etkiyi en aza indirip insan sağlığını korumaya yönelik çözümler bulmayı amaçlayan bağımsız bir onay sistemidir.
Bluesign iş ortağı olan şirketler, aşağıdaki beş ilkeyi izleyerek sürdürülebilir yönetim sistemleri kurmayı kabul eder:
Kaynak verimliliği: Kaynak tüketimini en aza indirerek ve çevresel etkiyi azaltarak yüksek kalitede tekstil ürünleri üretmek.
Tüketici güvenliği: İşçiler ve tüketiciler için sağlık riski olmayan yüksek kaliteli ürünlerin üretimi.
Su yönetimi: Sürdürülebilir malzemelerin kullanımı, operasyonların optimizasyonu ve atık su arıtma teknolojilerin kullanımı etkin yöntemlerdir.
Hava emisyonu: bluesign® sistemi, diğer prensiplerde olduğu gibi malzeme ve proses seçimlerinde hassas ve kısıtlayıcı kriterler koyarak hava emisyonlarını minimize etmeyi hedefler.
İş sağlığı ve güvenliği: Üretim sürecinde kimyasalların dikkatli ve güvenli kullanımı. bluesign® sistemi kapsamında zararlı maddelerin depolanması ve taşınması ile ilgili çalışanlar için eğitim programları hazırlanır. -
OEKO-TEX
OEKO-TEX 100, tekstil ürünlerinin tüm üretim aşamalarında zararlı kimyasallar için test edildiğini doğrulayan, dünya çapında bilinen bir test ve sertifikalandırma sistemidir.
Zararlı maddelere karşı test edilmiş, çevre dostu ve sosyal sorumluluk bilinciyle üretilen tekstil ürünlerine OEKO-TEX® ürün etiketleri verilmektedir. Müşteri güvenini ve yüksek ürün güvenliğini temsil eder.
Oeko-Tex sertifikamız Class 1 Annex 6’ya göredir.
Ürün sınıfları kullanım amaçlarına göre belirlenmektedir. Ürün sınıfı 1, bebeklere yönelik ürünleri içerir ve en katı gereksinimlere ve sınır değerlere sahiptir.
Annex 6 üretim sırasında daha iyi bir çevresel performans sağlamayı amaçlayan daha ileri ve genellikle daha katı gereklilikler ile tamamlanmaktadır.
Her yıl düzenli olarak OEKO-TEX 100 sertifikamızı yeniliyoruz. Sürdürülebilir ürünlere her daim yenileri eklendiği için sertifika kapsamımızı da bu yönde genişletiyoruz.
-
GOTS
Global Organik Tekstil Standart (GOTS), tekstil tedarik zincirinin tamamını, bağımsız sertifikasyon ile belgelendiren, ekolojik ve sosyal kriterler de dahil olmak üzere organik lifler için dünya çapında lider tekstil işleme standardıdır.
Bu standart, tekstil alanında kullanılan ham maddenin, hasadından ürünün etiketlenmesine kadar olan süreçte organik üretimin standardının olduğunu garanti eden kurallara sahiptir.
GOTS sertifikası, dört farklı özellik üzerine kuruludur: organik lifler, ekolojik ve sosyal kriterler, üretim süreçleri, bağımsız kuruluşlarca sertifikalandırma.
GOTS sertifikası, 17 BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin her birine uyumun sağlanmasına ve ilgili tüm paydaşlarla aktif olarak iş birliğine yardımcı olur.
-
OCS
Organic Content Standart (OCS), sertifikalı organik girdi ve gözetim zincirinin üçüncü taraf sertifikasyonu için gereksinimleri belirleyen uluslararası, gönüllü bir standarttır. OCS’nin birincil hedefi organik tarım üretimini artırmaktır.
OCS, organik madde içeren tüm gıda dışı ürünler için geçerlidir. Nihai üründeki organik madde varlığını ve miktarını doğrular ve kaynaktan nihai ürüne kadar ham madde akışını izler.
-
GRS-RCS
Global Recycled Standard (GRS) ve Recycled Claim Standard (RCS) tedarik zinciri boyunca son üründeki geri dönüşüm içeriğinin izlenmesi ve doğrulanması için oluşturulmuş ürün standartlarıdır.
İşletmeler için daha yeşil bir tedarik zinciri sağlamaya yardımcı olduğu gibi, İzlenebilirlik, Çevre İlkeleri ve Sosyal Gereksinimler gibi konuların gelişmesini sağlar.
-
ZDHC
ZDHC, markaların, değer zinciri üyelerinin ve iştiraklerin zararlı kimyasalları, tekstil ve ayakkabı değer zincirinden tamamen çıkarmayı taahhüt ederek oluşturduğu bir iş birliği programıdır. Bu organizasyonların amacı teknoloji ve yeniliklere yatırım yaparak değer zincirlerinde sıfır zararlı kimyasal atık hedefine doğru ilerlemek, çevre ve insan sağlığını korumaktır.
Atık su kirlenmesini önlemede ilk adım, tesislerin üretimi kısıtlanmış kimyasal listesine uygun olan kimyasal formülleri kullanarak zararlı kimyasalların kullanımını bırakmalarıdır. Tesisler daha sonra atık suyun boşaltım öncesinde kimyasallardan arındırılmasını sağlamalıdır.
Zeynar Mensucat olarak ZDHC ‘de foundational aşamasında öz değerlendirmemizi gerçekleştiriyoruz.
Bu kapsamda gerekli takipler yapılmaktadır. Bu doğrultuda düzeltici/önleyici faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
-
HIGG INDEX
Higg Tesis Çevre Modülü (Higg FEM), tesislerin her yıl çevresel performanslarını nasıl ölçtüklerini ve değerlendirdiklerini standartlaştıran bir sürdürülebilir değerlendirme aracıdır. Tesisler yılda bir Higg FEM’i tamamlamalı ve göndermelidir.
Zeynar Mensucat Higg Index kapsamında yılda bir kez Higg FEM’i tamamlamaktadır.
-
BCI
BCI, pamuk sektöründen paydaşlar tarafından özel bir niyetle kurulmuştur. Küresel olarak çok sayıda çiftçiye ulaşma ve dönüşümsel değişim sağlama potansiyeli ile sürekli iyileştirme yoluyla daha sürdürülebilir pamuk üretimine yönelik kapsayıcı ve verimli bir yaklaşım sunmaktadır. Temel amaç, ölçek yoluyla etkiyi en üst düzeye çıkarmak ve pamuk sektörünün kalıcı sürdürülebilirlik sorunlarına ana akım bir çözüm yaratmaktır. Bu nedenle, başlangıcından itibaren Better Cotton Standart Sistemi, uyumluluğun ötesine geçerek ve kapasite geliştirme ve sürekli iyileştirmeyi vurgulayarak geleneksel sertifikasyon sistemlerinden farklı olmuştur.
-
TEXTILE EXCHANGE
Textile Exchange moda ve tekstil endüstrisinde iklim değişikliği konusunda olumlu bir eylem yürüten, kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluştur. Tedarik zincirinin başlangıcından itibaren, daha amaca yönelik üretime yönelik iklim eylemine kendini adamış markalar, perakendeciler, üreticiler, çiftçiler ve diğerlerinden oluşan büyüyen bir topluluğa rehberlik ediyor ve destekliyor.